Important Short Names and Their Full Forms

‘Important Short Names and Their Full Forms

full-forms

1. P D F Full Form
उत्तर:- Portable Document Format.

2. H T M L Full Form
उत्तर:- Hyper Text Mark up Language.

3. N E F T Full Form
उत्तर:- National Electronic Fund Transfer.

4. M I C R Full Form
उत्तर:- Magnetic Inc Character Recognition.

5. I F S C Full Form
उत्तर:- Indian Financial System Code.

6. I S P Full Form
उत्तर:- Internet Service Provider.

7. I P C Full Form
उत्तर:- Indian Penal Code.

8. E C S Full Form
उत्तर:- Electronic Clearing System.

9. C S T Full Form
उत्तर:- Central Sales Tax.

10. CRR Full Form
उत्तर:- Cash Reserve Ratio.

11. U D P Full Form
उत्तर:- User Datagram Protocol.

12. R T C Full Form
उत्तर:- Real Time Clock.

13. I P Full Form
उत्तर:- Internet Protocol.

14. C A G Full Form
उत्तर:- Comptroller and Auditor General.

15. F E R A Full Form
उत्तर:- Foreign Exchange Regulation Act.

16. I S R O Full Form
उत्तर:- International Space Research organization.

17. I S D N Full Form
उत्तर:- Integrated Services Digital Network.

18. SAARC Full Form
उत्तर:- South Asian Association for Regional co–operation.

19. O M R Full Form
उत्तर:- Optical Mark Recognition.

20. A H R L Full Form
उत्तर:- Asian Human Right Commission.

21. J P E G Full Form
उत्तर:- Joint photo Expert Group.

22. U. R. L. Full Form
उत्तर:- Uniform Resource Locator.

23. I R D P Full Form
उत्तर:- Integrated Rural Development programme.

24. A. S. L. V. Full Form
उत्तर:- Augmented satellite Launch vehicle.

25. I. C. U. Full Form
उत्तर:- Intensive Care Unit.

26. A. T. M. Full Form
उत्तर:- Automated Teller Machine.

27. C. T. S. Full Form
उत्तर:- Cheque Transaction System.

28. C. T. R Full Form
उत्तर:- Cash Transaction Receipt.

29. N E F T Full Form
उत्तर:- National Electronic Funds Transfer.

30. G D P Full Form
उत्तर:-Gross Domestic Product.

31. F D I Full Form
उत्तर:- Foreign Direct Investment.

32. E P F O Full Form
उत्तर:- Employees Provident Fund Organization.

33. C R R Full Form
उत्तर:- Cash Reserve Ratio.

34. C F R A Full Form
उत्तर:- Combined Finance & Revenue Accounts.

35. G P F Full Form
उत्तर:- General Provident Fund.

36. G M T Full Form
उत्तर:- Global Mean Time.

37. G P S Full Form
उत्तर:- Global Positioning System.

38. G N P Full Form
उत्तर:- Gross National Product.

39. S E U Full Form
उत्तर:- Slightly Enriched Uranium.

40. G S T Full Form
उत्तर:- गुड्स एण्ड सर्विस टैक्स (Goods and Service Tax).

41. GOOGLE Full Form
उत्तर:- Global Organization Of Oriented GroupLanguage Of Earth.

42. YAHOO Full Form
उत्तर:- Yet Another Hierarchical Officious Oracle.

43. WINDOW Full Form
उत्तर:- Wide Interactive Network Development for office work Solution.

44. COMPUTER Full Form
उत्तर:- Common Oriented Machine ParticularlyUnited and used under Technical and EducationalResearch.

45. VIRUS Full Form
उत्तर:- Vital Information Resources Under Siege.

46. UMTS Full Form
उत्तर:- Universal Mobile TelecommunicationsSystem.

47. AMOLED Full Form
उत्तर:- Active-matrix organic light-emitting diode.

48. O L E D Full Form
उत्तर:- Organic light-emitting diode.

49. I M E I Full Form
उत्तर:- International Mobile EquipmentIdentity.

50. E S N Full Form
उत्तर:- Electronic Serial Number

Some Other Full Form

OTT full form
Over the Top

BTS full form
Bangtan Boys

BBA full form
Bachelor of Business Administration

SSC full form
Staff Selection Commission.

RIP full form
Rest in Peace

UPI full form
Unified Payments Interface

ITI full form
Industrial Training Institute

NEET full form
National Eligibility cum Entrance Test

DM full form
District Magistrate

GST full form
Goods and Services Tax

NCC full form
National Cadet Corps

CNG full form
compressed natural gas

Leave a Reply

%d bloggers like this: