Railway Pay Slip: D-Group Slip
The main things include in every Railway employees salary are 1) Basic, 2) DA, 3) HRA AND 4) Transportation Allowance.
And the deductions are 1) NPS, 2) Income Tax, 3) Professional Tax of state and 4) Group insurance.
For Basis pay of staff, I upload a pic 7th CPC pay scales starting from level 1 GP 1800 for group D staff to Level 18 the apex grade.
There is 3% increment in 1st July of every year and it is calculated in 7 th CPC pay scales.
I take quarter you wouldn’t get HRA and also quarter rent, electrical rent, will be deducted from your salary. As per your status of the quarter.
There are three stages of HRA in Indian railways. A class city 24%, B class city 16% and C class city 8%.
Transportation allowance is two types for class A city Rs 3600 + current DA. Class B and C city Rs 1800+ current DA.
I calculate a sample of gross and net salary in Basic pay Rs 18000/- who posted in Class A City and don’t have a railway quarter for you easy under stand.
1) Basic 18000/-
2) DA 18000*12%= Rs 2160/-
3) HRA = 18000 * 24%= Rs 4320/-
4) TA = Rs 3600 + Rs 432/- (DA on TA)= Rs 4032/-
Gross salary = 1+2+3+4 = 18000+2160+4320+4032 = Rs 28512
1 ) NPS 10 % of basic = Rs 1800/-
2 ) Professional tax = Rs 200/-
3 ) CGIS ( Group Insurance) = Rs 30/-
4 ) Income tax as applicable or may be not as per Tax slab.
Total deduction = 1+2+3= 1800+200+30= Rs 2030
Now Net Pay Gross – Deduction = 28512- 2030 = Rs 26482/-
There are also various types of allowance are in Railways but those allowances are not paid in every month and you can’t take those as a regular payment.
Now I sure that you calculated the salary of any Railway employee as per his posting station and get the railway pay slip.
|CALCULATION OF MONTHLY SALARY|
|Level and GP||Level-1 (GP-1800)|
|Basic pay||Rs. 18,000|
|DA||Rs. 3,060 (17% of Basic Pay)|
|HRA||Rs. 5,400 (24% / X Cities)|
|TA||Rs. 1,579 (Level-1 / A1 Cities)|
What is the Salary of Trackman?
Starting 18000 basic, 3600 HRA in my city, 1059 TA, 17%Da 3060, for trackman 2700 risk allowence, total 18000+3600+1059+3060+2700 = 28419/-
For NPS 2100 reduction
Then in hand 28419–2100 = 26300/- for track man
Other allowance, 500 if you worked 8km beyond your office , normally I get 10days that is 10*500 = 5000/-
26k +5k = 31k
National Holiday allowance, night allowance are there
So in hand around 30k (it’s depends) .
Others = 23600/- in hand for my city, if allowance get it will be more
Resource :- Quora